Przepis na świąteczne pierniczki i dużo zabawy
Już niedługo święta, więc to idealny moment na upieczenie pierniczków. Domowe pierniczki, które pieczemy wspólnie z dziećmi i własnoręcznie zdobimy smakują o wiele lepiej niż te kupione w sklepie. Wspólnie spędzony czas z rodzicami i rodzeństwem w kuchni to ogromna frajda i radość. Uwierzcie, że te wspomnienia zostaną na długo. Życzymy udanej zabawy!
Przepis na świąteczne pierniczki
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki miodu naturalnego lub sztucznego
- 1/2 szklanki cukru
- pół kostki masła
- 1 jajko
- 3 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 3 łyżki kawy inki lub rozpuszczalnej zwykłej
- pół łyżeczki sody
- żółtko lub roztrzepane jajko do posmarowania pierniczków
- olej do posmarowania blachy lub pergamin do jej wyłożenia
- Masło, miód i cukier rozpuść w garnku, dodaj przyprawę do pierników, ostudź i wymieszaj z mąką i pozostałymi składnikami. Zagnieć gładkie ciasto i rozwałkuj je na grubość poniżej 1 cm. Wytnij foremkami rozmaite kształty i ułóż na blasze.
- Piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym na 170 stopni. Jeśli chcesz by wyszły nieco bardziej twarde i ciemne, piecz je 17-18 minut i w 180 stopniach.
- Po wystudzeniu udekoruj z dziećmi pierniczki pisakami, kuleczkami i innymi jadalnymi ozdobami, które można kupić w każdym sklepie spożywczym.
- Po wyschnięciu dekoracji włóż pierniczki najlepiej do metalowej puszki i dodatkowo umieść tam skórkę chleba. Wtedy pierniczki pozostaną miękkie.