Dyniolina
Jesień, czyli sezon na dynię. Dynia to uniwersalne warzywo można z niej zrobić wiele przepysznych dań np. zupę, sernik, muffiny, placki, kotlety i wiele innych ciekawych potraw. Podczas jesieni, kiedy na dworze deszcz i niesforna pogoda, nie trzeba się nudzić można w domu również stworzyć coś ciekawego i miło spędzić czas z rodziną. Oto jedna z propozycji: Dyniolina – jest to ciastolina, która jest jadalna, miła w dotyku, pachnąca i lekko wilgotna. Poniżej instrukcja przygotowania oraz co będzie wam potrzebne do wykonania magicznej masy. Jesteśmy ciekawe, co uda wam się z niej zrobić. Udanej zabawy przedszkolaki!
Potrzebujemy tylko 2 składniki:
- Pieczona lub ugotowana średniej wielkości dynia (bez skórki)
- Mąka/skrobia ziemniaczaną (1 kg)
Przygotowanie:
Upieczoną/ugotowaną dynię blendujemy na jednolitą masę, stopniowo dosypujemy mąkę ziemniaczaną porcjami i wyrabiamy ciasto (mąki dodajemy tyle ile nam potrzeba do oczekiwanej konsystencji przypominającej ciastolinę). Ciastolina jest mocno wilgotna i cudownie pachnie.
Masa dyniowa świetnie sprawdzi się do lepienia, krojenia, wykrawania kształtów i odbijania w niej różnych wzorów i stempelków. Można jej też spróbować, ( nie za dużo) ponieważ wszystkie składniki są jadalne.
Wskazówka: Masę najlepiej przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce (wytrzymuje kilka dni).