Oto przepisy na przepyszne sałatki, które brały udział w Konkursie Kulinarnym „Zdrowe sałatki i surówki” podczas tegorocznego Balu w naszym przedszkolu SAŁATKA KARNAWAŁOWA ANTOSI
Składniki:
-brokuł
-ser feta
-kilka kropli octu balsamicznego
-łyżeczka musztardy
-1/2 łyzeczka miodu
-3-4 ząbki czosnku
-sól. Pieprz
-odrobina gorącej wody
-płatki migdałowe
-4-5 łyżek olowy z oliwek,
Brokuły gotujemy na parze . Z oliwy i octu, miodu, musztardy, czosnku i pieprzu robimy sos, żeby nie było grudek rozprowadzamy go odrobiną gorącej wody. Brokuły dzielimy na cząstki. Płatki migdałów prażymy z solą na patelni. Układamy na półmisku brokuły, na nich pokrojony ser feta, polewamy sosem i posypujemy migdałami. SMACZNEGO
ZIELONA SAŁATKA Składniki:
makaron w kształcie ryżu ok. 150g
olej kujawski z czosnkiem i bazylią, ok. 2 łyżki
2 średnie świeże ogórki
1-2 pęczki kopru
10 plastrów chudej szynki
sól, pieprz
opcjonalnie:
puszka groszku
2 łyżki majonezu
Wykonanie
makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, przekładamy do miski a następnie lekko ostudzony mieszamy z olejem;
ogórki myjemy i obieramy ze skórki;
ogórki i szynkę kroimy w drobną kostkę;
koperek drobno siekamy;
opcjonalnie
groszek odsączamy z wody;
Wszystkie składniki sałatki (opcjonalnie dodajemy 2 łyżki majonezu ) mieszamy, doprawiając szczyptą soli i pieprzu. Przekładamy do dekoracyjnej miski i…… smacznego