W ramach realizowanego programu „Przedszkole Promujące Zdrowie” od października codziennie serwowana jest dla dzieci zdrowa przekąska w postaci pestek dyni i słonecznika (pomiędzy I a II śniadaniem). Dodatkowo organizowany jest cykl kulinarny pt. „Poznajemy smaki kuchni świata”. W ramach projektu w każdy ostatni czwartek miesiąca podawane będą potrawy charakterystyczne dla kuchni z innego kraju. Celem projektu jest odkrywanie przez dzieci nowych smaków oraz poznawanie tradycji kulinarnych wybranych państw. Dokładny harmonogram wybranych kuchni przedstawiony jest poniżej. Dodatkowo przed każdym czwartkiem, gdy będzie realizowany projekt, będą Państwo informowani ogłoszeniem o daniach, jakie zostaną podane w tym dniu.
Harmonogram projektu pt. „Poznajemy smaki kuchni świata”:
Październik – kuchnia czeska;
Listopad – kuchnia włoska;
Grudzień – kuchnia chińska;
Styczeń – kuchnia meksykańska;
Luty – kuchnia grecka;
Marzec – kuchnia tajlandzka;
Kwiecień – kuchnia węgierska;
Maj – kuchnia polska.
Koordynatorzy projektu:
Małgorzata Krzyżanowska – nauczycielka;
Agata Szwed – nauczycielka;
Dorota Olejniczak – intendentka;
Helena Nawrocka – szefowa kuchni.