W ramach realizowanego w naszym przedszkolu Programu Przedszkole Promujące Zdrowie odbył się w naszej placówce pokaz przygotowania i pieczenia chleba metodą tradycyjną na zakwasie. Zgromadzeni Rodzice i Dzieci mieli możność obserwowania poszczególnych etapów przygotowania ciasta na chleb, proporcji zastosowanych składników. Przed upieczeniem ciasto musiało wyrosnąć dlatego zostało odstawione pod przykryciem w ciepłe miejscu. Abyśmy mogli spróbować jak smakuje taki swojski chleb pani Małgosia przygotowała jeden bochenek w domu. Każdy mógł się poczęstować- wszyscy byli zachwyceni zapachem i smakiem pszenno- żytniego chleba z ziarenkami dyni i słonecznika. Na zakończenie spotkania chętne osoby otrzymały przepis na chleb oraz próbkę zakwasu.
Zachęcamy wszystkich do upieczenia takiego chleba w domu to samo zdrowie i przyjemność jedzenia, a oto przepis:
Chleb na zakwasie
1½ szklanki zakwasu żytniego
4 szklanki mąki pszennej
½ szklanki otrąb pszennych
2 łyżeczki soli morskiej
¼ szklanki siemienia lnianego
1½ szklanki wody (może być trochę więcej)
2- 3 łyżki oleju
2 łyżki miodu
Z tych składników wyrabiamy ciasto przy pomocy miksera przez 5 minut. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 7 godzin do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do foremki do keksa wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 1,5 godz. przykryte ściereczką.
Całość pieczemy w 200st.C ok. 1 godziny w piekarniku z termoobiegiem z podgrzewanym dołem, do piekarnika stawiamy jeszcze pojemnik z wodą aby skórka na chlebie była rumiana.
Po upieczeniu chleb zostawiamy jeszcze na 15 minut w piekarniku, po czym wyciągamy z formy i schładzamy.
Produkcja zakwasu:
Każdego dnia co 12 godzin wszystko dokładnie mieszamy, a co 24 godzin dokarmiamy- dodajemy 100g mąki żytniej i 100 ml przegotowanej wody, wszystko mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy latem w dowolne miejsce, a w zimie w ciepłe.